Gardensoftaniquetil's portal

Temat: czy uwierzycie?


gzyra <mara@polbox.comwrote:
| PS: Mam cieciorkę do zapastowania, tylko nie mam pomysłu jak. I mam nowy
| litr oliwek (...)

Ja bym tak poczynił: wziął tę ciecierzycę, dodał pieprzu czarnego i
papryki słodkiej dużo, czosnku i kminku, oleju i dużo orzechów włoskich.
to bym zmielił, a pod koniec miellenium dodałbym te oliwki, ale żeby
pozostały w tej paście we fragmentach. Soku z cytryny nie zapomnij.


Tym razem nie zdążyłem, bo prędzej zrobiłem cieciorkę z szpinakiem,
która była całkiem niezła (przepis puszczę do puszkkki niebawem) a to co
mi zostało z obiadu podzieliłem, i część zmieliłem na pastę a część
będzie na jutro pewnie. I ta pasta była pyszna, wyglądała jak zielona
kupa niemowlaka ale smakowała super, zwłaszcza z oliwkami na wierzchu.
Także nie jest źle jeśli chodzi o pasty. Ale a oliwkami coś będę chciał
innego zrobić, bo za mną chodzą. ;-) A cieciorki już nie mam...
No ale przepis zapisałem, chociaż pewnie nie będę dawał orzechów, bo nie
lubię nie-słodkiego żarcia z orzechami i daję je tylko do słodkich
rzeczy, jeśli w ogóle daję, bo rzadko jadam (poza świętami typu wigilia
czy wielkanoc, bo wtedy u mnie w domu się je głównie orzechy). Ale
zobaczymy, pokombinuję, najwyżej zrobię trochę z orzechasmi i jak będzie
mi smakowało to zrobię więcej. Dzięki.


Źródło: topranking.pl/1205/czy,uwierzycie.php


Temat: SIERPNIOWKI5

Zwirulko polecam kulinary serwis o2 ( wpisz do wyszukiwarki czarna oliwka).
Znalazłam tam mnóstwo świetnych przepisów - polecam sałatkę gyros ( tania,
pyszna i prosta w przygotowaniu), (nie)winną pierś z kurczaka ( zaskakujący
smak, rewlecaja, przebój wśród moich znajomych i rodziny), muszle nadziewane
pieruszką i ricottą ( trochę pracochłonne ale b.wytworne). Zazwyczaj wybieram
przepisy które mają dużo pozytywnych komentarzy jeszcze nigdy się nie
zawiodłam. My ze względu na ilość ludzi, których musimy zaprosić na chrzściny
chyba zdecydujemy sie na jakiś lokal. Poczatkowo myśleliśmy o Bożym Narodzeniu
ale mamy wesele w rodzinie więc chyba poczekamy aż do Wielkanocy.

Buziaki

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24112,46651093,46651093,SIERPNIOWKI5.html


Temat: ogórki
ales mi narobila smaku, dziewczyno!! wrocilo piekne wspomnienie z czasow
studenckich, kiedy z mezem wpadalismy sa MDM do 'Niespodzianki'(bo chyba tak
sie nazywala ta kawiarnia pod filarami) na czarny razowiec ze smalcem i
fantastyczne grzane, czerwone, polwytrawne wino z korzeniami...

ja podalabym np.kulki z twarogu albo fete (ktos tu niedawno dawal nawet
przepis, ale mam swoj) - z ziolami, zamarynowane w oleju, albo po prostu
gleboka mise dobrego, wilgotnego twarogu (nakryty posiepana na brzegach
sciereczka wydarta z bialego plotna), a obok ziola do posypywania. ogorasy -
ekstrapomysl do smalczyku!! bryndza? jajecznica ze skwarkami? zsiadle mleko z
kasza gryczana ze skwarkami i smazona cebula? a moze zurek z kielbasa, albo
gesty kapusniak, kartofle w mundurkach, a do nich rozne sosy na bazie
np.smietany(z czosnkiem, szczypiorkiem itd)? duzo roznego chleba, grube pajdy!.
mozesz upiec swoj wlasny chleb(np.z oliwkami, albo z siemieniem lnianym i
kminkiem - sluze przepisem), wbrew pozorom niewiele z tym roboty. a moze miod,
w glinianej miseczce albo dzbanuszku?? placek drozdzowy z kruszonka i do tego w
misce powidla sliwkowe? mam przepis na kruchy placek z powidlami(polewany po
upieczeniu maslem i posypany pudrem) od wspanialej wiejskiej gospodyni, moge
podrzucic. ja bym jeszcze upiekla np.duze pierogi z kiszona kapusta, potem
tylko podgrzala w mikro...zrobilam Ci party na cala noc dla 40 osob, co? :))
wybacz, ale wspomnienia mnie rozsadzily...
juz widze taki stol...zawsze na wsi bialy obrus dla gosci(!!!) drewniane
deseczki i tacki, sciereczki lniane w niebiesko albo czerwono-biala krate,
dzbanki z wiechciami suszonych ziol-kwiatow...ale mialas pomysl, chyba zrobie w
tym nastroju wielkanocne sniadanie dla rodziny przyjaciol:)). bedzie
niespodzianka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11001311,11001311,ogorki.html


Temat: Wielkanoc Wegetarian
Hej, hej N.C.

Na Wielkanoc bedziemy jesc polskie pierogi z grzybami i z kapusta. Gotowane i
smazone na oliwie. Na pewno znasz przepis.

Oprocz tego indyjska w stylu jarzynowa korme, wg przepisu Nigela Slater'a.
Moge podac przepis. Jest na dwie osoby.



Oliwa (z oliwek) lub inny olej roslinny do smazenia
2 srednie cebule w plasterkach - najlepiej czerwone
3 czastki czosnku posiekane
4 cm posiekanego swiezego imbiru
1 lyzeczka kminu rzymskiego utluczonego w mozdziezu - uwaga to nie to samo co
kminek
1 lyzka ziaren kolendry ubitych w mozdziezu
6 ziaren zielonej kardemomy, lekko zmiazdzonej
1/2 lyzeczki mielonej kurkumy
1/2 lyzeczki chilli (albo mniej, jesli nie jest sie przyzwyczajonym do mocno
pikantnych dan)
2 listki laurowe (suche) - chetnie 3 swieze
swiezo zmielony czarny pieprz do smaku
1 kartofel sredniej wielkosci pokrojony w kostke 2,5cm
1 baklazan w kostke 2,5cm
100 gramow swiezych grzybow pokrojonych w grube plastry
75 gramow fasolki szparagowej przekrojonych na pol
50 gramow orzechow cashew (to te zaokraglone w ksztalcie nerki czy polksiezyca)
150 gramow jogurtu - mozna zastapic "smietana sojowa"
150 gramow smietany - jak wyzej - "smietana sojowa"
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala - na koniec podam sposob jej przyrzadzenia,
jesli nie ma gotowej w sprzedazy)
1 lyzka siekanych swiezych lisci kolendry

Autor przepisu mowi, ze podane warzywa to raczej sugestia niz nakaz. Mozna
zastapic innymi.

Na srednim ogniu rozgrzac oliwe w sporym rondlu o grubym dnie. Podsmazac
cebule ca. 6 min. az zrobi sie miekka i zlota.
Dodac czosnek, swiezy imbir. Smazyc 2 min.
Dodac przyprawy ( oprocz garam masala), listki laurowe i kilka
dobrych "zmielen" mlynkiem pieprzu.
Smazyc kilka sekund, mieszajac.
Dodac kartofle, zamieszac dobrze.
Dodac baklazan, grzyby, na koniec fasolke szparagowa.
Wmieszac orzechy.
Wlac 200 ml wody. Zamieszac.
Gotowac delikatnie na b. wolnym ogniu 15 min.
Wmieszac "sojowa smietane". Podgrzewac 4 min., ale nie gotowac.
Posypac garam masala i siekana natka kolendry.
Podawac z ryzem ugotowanym na sypko.


Przepis na wlasnoreczne przyrzadzenie GARAM MASALI. Wedle Sumana Ray.

3 lyzki ziaren kardamomy
belka cynamonu - 7,5 cm
1/2 lyzeczki ziarenek kminu rzymskiego (to nie nasz polski kminek!)
1/2 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
1/2 lyzeczki gozdzikow
1/4 galki muszkatolowej

Ubic wszystkie skladniki w mozdziezu. Zmieszac dokladnie.
Przechowywac sucho i szczelnie zamkniete w sloiczku do przypraw.


Inny przepis na GARAM MASALE wg Sarah Thankammar Engbaek i Padam Bahadur
Tuladhar

belka cynamonu - 8cm
0,6 dl calych zielonych kapsli kardemomy
0,3 dl gozdzikow
0,3 dl kminu rzymskiego (to ni jest ten polski kminek!)
0,3 dl ziaren kolendry
0,3 dl ziaren czarnego pieprzu

Piecyk podgrzac do temp.125 stopni C (slabe cieplo)
Na blaszce rozlozyc cynamon, kardemome, kmin i pieprz. Piec przez 30 min.
potrzasajac blacha od czasu do czasu - przyprawy nie moga zbrazowiec.

Rozlamac zielone kapsle kardemomy palcami i wydobyc ziarna. Zielone kapsle
skasowac.
Belke cynamonu polozyc na czystej sciereczce, przykryc i rozgniesc za pomoca
walka.
Zmieszac wszystkie skladniki dobrze.
Zmielic przyprawy w blenderze po trochu w malych porcjach, by nie uszkodzic
blendera. Lub utluc w mozdziezu.

Przechowywac w temp. pokojowej, sucho i w szczelnie zamknietym sloiczku.

Pozdrawiam serdecznie i zycze Wesolych Swiat!







Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,11849515,11849515,Wielkanoc_Wegetarian.html


Temat: Czy znacie jakieś fajne przepisy na......
Dip, sałatka, feta w cieście francuskim i ufoludki
Przepisy pochodzą z innego forum gdzie zrobiły już furrorę. Może któryś z nich
przypadnie Ci do gustu.

"Sosek do krakersów, chipsów, kabanosków itp."

Proporcje są mniej więcej takie:
1 feta z mlekovity (bo nie pamiętam jak tam waga jest - wydaje mi sie, że inne
są mniejsze)
1 jogurt naturalny duży, ale czasem jest rzadszy niż zwykle i wtedy 3/4 wystarczy
2 wyciśnięte ząbki czosnku - takie spore.
Wszystko razem się miksuje na gładko i już.


"Sałatka Barbecue"

Kroimy na kawałki, albo drzemy na kawałki i układamy mniej więcej warstwowo w
dużej misce po kolei, ale też bez zbytniego
przywiązywania wagi do tego, żeby warstwa była szczelna, bo chodzi tylko o to,
że potem się nie miesza przed nakładaniem. No
więc tak po kolei:
kapusta pekińska albo sałata lodowa
pomidorki
ogórek konserwowy
kukurydza
czarne oliwki (pokrojone w plasterki, albo tylko na pół, jeśli reszta kawałków
jest spora)
na wierzch mięsko - pierś kurczaczka pokrojona w drobną kostkę i usmażona na
prawie sucho na oliwie z oliwek z przyprawą do
gyrosa.
całość polewamy sosikiem: wymieszane - majonez, musztarda i jogurt naturalny.


"Feta w cieście francuskim"

1 opakowanie ciasta francuskiego;
1 feta
4 ząbki czosnku
paczka mrożonego szpinaku

ciasto trzeba rozmrozić, ale żeby się nie rozciapało (od momentu wyjęcia z
zamrażarki wystarczy mu 3 godziny w temperaturze pokojowej), szpinak najlepiej
wrzucić do zlewu nie otwierając jeszcze torebki i zalać wrzątkiem, po kilku
minutach będzie rozmrożony, trzeba go wtedy dobrze odcisnąć na sicie i taką
zieloną kuleczkę odciśniętą zmiksować z fetą i wyciśniętym czosnkiem. Najlepiej
takimi końcówkami jak do naleśników, bo noże robią za płynną konsystencję a to
a być masa do nakładania łyżką.
Ciasto rozwijać w trakcie rozmrażania, ten prostokąt pokroić na kwadraciki
mniej więcej o boku 4 albo 5 cm, na każdy nakładać łyżeczką zieloną maź i
wszystkie cztery rogi ścisnąć razem, w taka kopertkę. Nie musi być szczelnie,
bo nic ze środka nie ucieknie, po prostu same końcówki, żeby zamknąć od
góry. I na blachę i do piekarnika 200 stopni na pół godziny aż się zarumieni.

I przepis na Wielkanoc :) choć nie tylko :)

"Ufoludki"

cebula+pieczarki podsmażone (rozdrobnione przed lub po smażeniu) do tego
ugotowane żółtka jajek + majonez + sól i pieprz

to wszystko mieszamy i przekrojone na pół jajeczka ( aby wyjąć żółtka :-)
nadziewamy farszem a na koniec ozdabiamy wtykając pokrojony wielkości zapałki
szczypiorek

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,38541,59724926,59724926,Czy_znacie_jakies_fajne_przepisy_na_.html